Engelliler Okulunda Ağız Diş Sağlığını Korumak
19 Ağustos 2020

ENGELLİLER OKULUNDA AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK:

Gerekçesi:
Ege bölgesinde İzmir ve Denizli olarak iki tane Görme engelliler okulu bulunmaktadır. Denizli ilimizdeki Görme Engelliler Okuluna kayıtlı tüm öğrencilerin diş sağlığı konusunda farkındalığını artırmak, muayene sonucu plak, diş taşları, diş çürükleri ve ağız sağlığını tehdit eden sorunları tespit etmek ve iyileştirme çalışmalarına başlamak için çalışma gerçekleştirildi.

Çalışma Başlangıcında Mevcut Durum:

Çalışmanın Hedefi ve Elde Edilen Sonuç:
Okula kayıtlı tüm öğrencilerin taramadan geçirilmesi ve izlenmesi hedeflendi (65 öğrenci)

Soruna Yönelik Faaliyetler:
1-Proje Kapsamında tüm öğrencilere, ailelerine, öğretmenlerine ağız diş sağlığı, sağlıklı beslenme konusunda eğitim verildi.
2-Tüm öğrencilere model üzerinde uygulamalı olarak diş fırçalama eğitimi verildi.
3-Tüm öğrenciler muayene edilerek bakteri plak ölçümleri yapıldı.
4- Çocuklara diş fırçalamalarını özendirmek amaçlı amacıyla Braille alfabeli günlük diş fırçalama çizelgesi hazırlandı.
5- Her ay okul ziyaret edilerek çocukların bakteri plak ölçümleri yapıldı ve Braille alfabeli diş fırçalama cetvelleri toplanılıp bir sonra ayın diş fırçalama cetvelleri dağıtıldı.
6- Aylık yapılan ziyaretlerde bu çizelgeler doğrultusunda, ödüllendirme yapıldı.
7- Braille alfabeli diş sağlığının ve düzenli beslenmenin önemini anlatan hikaye bastırıp öğrencilerin tamamı ödüllendirildi.
8- Çocukları Ağız Diş hastanesine getirip onlara kurumda misafir edip yapılan işleri ve kullanılan malzemeler yerinde tanıtıldı.
9-Belediye ile işbirliğiyle tüm çocuklara  ‘’dişlerimi seviyorum’’ baskılı (Braille  alfabeli )tişört hediye edildi.
10-Tüm öğrencilere model üzerinde uygulamalı olarak 2. Kez  diş fırçalama eğitimi verilerek hatırlatıldı.
11-Ailelerin ve öğrencilerin motivasyonunu artırmak amacıyla; öğrenciler, aileleri, öğretmenleri, İl Sağlık Müdürü, Merkezefendi Belediye Başkanı ve Ağız Diş hastanesinden projeyi yürüten Diş Hekimleri ve çalışanlarıyla birlikte moral kahvaltısı organize edildi.

PROJE İLE İLGİLİ HABERLER

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ (www.horozmedya.com)