Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk tiroid kanseri ve hipertiroidi (zehirli guatr) hastalıklarının tedavisinin yapıldığı Denizli Devlet Hastanesi Radyoaktif İyot Tedavi Merkezi’ni ziyaret ederek, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Türkiye’de özellikle Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerinde sunulmakta olan özellikli sağlık hizmetlerinden biri olan Radyoaktif İyot Tedavi Merkezi Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde yaklaşık bir yıldır hizmet veriyor. Merkezde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk Radyoaktif İyot Tedavi Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarete Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. İbrahim Emreoğlu ve Denizli Devlet Hastanesi Yönetimi de katıldı.
Denizli Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Uz. Dr. Sadık Ergür Radyoaktif İyot Tedavi Merkeziyle ilgili şu bilgileri verdi: “ Radyoaktif İyot tedavisi tiroid kanseri ameliyatından sonra vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücrelerini yok etmek için yapılabilecek en etkili, çoğu zaman tek tedavi seçeneğidir. Radyoaktif iyot tedavisiyle ameliyattan sonra tiroid yatağındaki geri kalan dokunun ortadan kaldırılarak hastanın takibi kolaylaşır. Aynı zamanda gizli metastazları göstererek ve tedavi ederek hastalığın tekrarlanmasını azaltır. Guatr Ameliyatından 3-4 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Hastaya gerekli tahliller yapıldıktan sonra iyot tedavisi uygulanmak üzere özel kurşun zırhlı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde uygulanır ve hasta aldığı ilaç dozuna bağlı olarak bu özel odada 1-5 gün arası kalır. Ayrıca bu odalarda yüksek doz radyoaktif iyot ile yatırılarak tedavi edilmesi gereken hipertiroidi (zehirli guatr) hastalarının tedavisi de yapılmaktadır” dedi.
Nükleer Tıp Merkezi Denizli’nin Göz Bebeğidir
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk Radyoaktif İyot Tedavi Merkezi’nin Ege Bölgesi’nde 2. Basamak Sağlık Hizmeti veren Kamu Hastanelerinde açılan ilk merkez olma özelliğini barındırdığını söyledi. Merkezde bir yılda 57 hastaya Radyoaktif İyot Tedavisi uygulandığından bahseden Öztürk şöyle devam etti: “ Denizli son yıllarda sağlık sektöründe yaptığı atılımlarla adından söz ettiren bir il konumuna geldi. Çoğu ilde bulunmayan özellikli hizmetlerimizle şifa dağıtıyoruz. Radyoaktif İyot Tedavi Merkezimiz de Ege Bölgesinde 2. Basamak Sağlık Hizmeti veren Kamu Hastanelerinde açılan ilk merkez olma özelliğini taşıyor. Merkezde tiroid kanserleri ve zehirli guatrın tedavilerini gerçekleştiriyoruz” dedi.
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk Nükleer Tıp Merkezi’nde ayrıca SPECT/CT, SPECT, PET/CT, Cerrahi Gama Prob Cihazı, Radyoaktif İyot Uptake Test Cihazı ve Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü cihazları bulunduğunu, Nükleer Tıp Merkezi’nin sağlıkta Denizli’nin göz bebeği konumunda yer aldığını söyledi.