Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol, sigara ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) gibi sorunlar tümü önlenebilir süreçlerdir. Ayrıca doğuştan olmayıp hayatın devamında meydana gelen başta trafik kazaları, iş kazaları olmak üzere diğer tüm kazalar ve doğal afetler engelliliğe yol açmaktadır. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurduğumuzda engelliliğin bir yazgı olmadığı, sağlık, sosyal ve diğer tüm alanlarda alanlarda alınacak koruyucu - önleyici faaliyetler ve düzenlemelerle önlenebilecek bir durum olduğu ortadadır.
Ülke genelinde engelliliğin önlenmesi amacı ile doğumdan itibaren tüm bebeklere; yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları, işitme taramaları) yapıldığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engelli bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir.
Sağlık Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları engelli vatandaşlarımızın hayatındaki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılması için ayrıca toplumu bilinçlendirmek ve bilgilendirmek üzere çalışmaktadır.
Dr.Şükrü ARPACI
Denizli İl Sağık Müdürü