Dünya İntiharı Önleme Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün işbirliğiyle Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana düzenlenmekte olup intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının arttırılması hedeflenmektedir. Dünya İntiharı Önleme Gününün 2021 yılındaki teması Uluslararası İntiharı Önleme Derneği tarafından “Harekete Geç, Umut Ol “ olarak belirlenmiştir.
İntihar alanında gerçekleştirilen çalışmalarda intihar eden kişilerin büyük bir çoğunluğunun Depresyon, Kişilik bozuklukları, Alkol ve Madde Bağımlılığı, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Şizofreni ve Organik ruhsal bozukluklar gibi teşhis edilebilir bir ruh sağlığı bozukluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte travmatik yaşam olaylarının da ( işsizlik, şiddet, cinsel istismar, zorbalık ve siber zorbalık vb.) birçok bireyin bu tür davranışlarda bulunmalarına sebep olduğu bilinmelidir. Bireylerin intihar etmelerindeki sebeplerin belirlenmesi zor olsa da intiharın erken belirtileri genelde benzerlik göstermektedir.
Bu belirtiler yetişkinlerde:
- Her gün, günün çoğunda kendinizi üzgün hissediyorsanız,
- Genel aktivitelere ilgiyi kaybetmişseniz,
- Kilo kaybetmek veya kilo almada sorun yaşıyorsanız, Çok fazla veya çok az uyuyorsanız,
- Her zaman kendinizi huzursuz, mutsuz hissediyorsanız,
- Konsantre olmakta, karar vermekte ve olayları hatırlamakta zorluk çekiyorsanız,
- Sürekli intihar ve ölüm düşüncesine sahipseniz,
- Kendinden nefret etme, suçluluk duygusu, değersizlik ve utanç hissiniz var ve bunu yoğun bir şekilde yaşıyorsanız ya da bir yakınınızda bu durumları gözlemliyorsanız;
Çocuk ve Ergenlerde ise:
- Çabuk sinirleniyorsa, uyku düzeninde ve iştahında değişiklik varsa,
- Sosyal İlişkileri azalmışsa, Öfke patlamaları yaşıyorsa, Kendini değersiz görmeye başlamışsa,
- Madde kullanımı varsa,
- Okul başarısında ani düşmeler gözleniyorsa,
- Riskli davranışlar sergiliyorsa,
- Ayrılma kaygısı taşıyorsa; intihar düşüncesinin sorgulanması uygun olacaktır.
Sanıldığının aksine insanlarla intihar olgusunu konuşmak kişiyi intihara yönlendirmediği gibi yardım arama konusunda umudunu ve cesaretini arttırmaktadır. Bu sebeple İntiharı konuşmaktan korkmayın! İntihar edeceğini söyleyen ya da yukarıdaki belirtileri gösteren bir aile ferdiniz, bir dostunuz, herhangi bir yakınınız ya da yoldan geçerken gördüğünüz bir insan bile varsa ona yardım elini uzatmaktan korkmayın, tam tersine cesur olun, HAREKETE GEÇİN ve ona UMUTolun!