Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, teknoloji kullanımının son yıllarda bir bağımlılık olarak nitelendirildiğini belirterek çocukların teknoloji cihazlarını ve interneti kullanması ile ilgili uyarılarda bulundu.
Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, erken yaşta teknoloji cihazlarını kullanabilmenin çocuğun zeki olduğunu göstermediğini özellikle küçük yaşta kullanımın çocukların dil-bilişsel-sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi. Terzioğlu: “Teknoloji ve internet doğru şekilde ve denetimli kullanıldığında çocukların bilişsel gelişimi ve eğitimi için çok önemli katkılar yapar; ulaşılması güç olan bilgi kaynaklarına ulaşmamızı, dünyanın bir ucunda olan gelişmelerden haberdar olmamızı sağlar. Ancak bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Çocuk, internet ve bilgisayar ile tanışmadan önce sınır ve kuralları koymak gerekir, sonrasında alışkanlıkları çevirmek, kurallar koymak ve çocuktan bunlara uyum göstermesini beklemek daha zor olmaktadır. Çocuk gelişiminin gerektirdiği oranda yavaş yavaş öğrenmelidir. Erken yaşta bilgisayar ve internet kullanabilmek çocuğun zeki olduğunu göstermez. Aksine 0-6 yaş aralığında çocukların dil-bilişsel -sosyal gelişimini geciktirebilir, öğrenmeyi engelleyebilir. Daha sonraki dönemlerde ise sosyal çevre, akran ilişkileri, ders başarısı, dikkat ve motivasyon ile ilgili sorunlar gözlenebilir. Ek olarak şiddet içeren oyunlar, pornografik içerikli videolar, çocuk ve ergenin ruh sağlığına zarar vermektedir. Bu durumları engellemek için bilgisayar, tablet ya da telefon kullanımı ortak alanlarda ve ortak araçlarda yapılmalı, sık sık kontrol edilmeli, çocukların erişim alanları yapılandırılmalı, filtrelenmeli, gerekli güvenlik programları iletişim araçlarına yüklenmelidir. Çocuğa bazı sınırlar koyarken ebeveynler de kendi internet, bilgisayar, tablet ve telefon kullanımına dikkat etmelidirler” şeklinde konuştu.
Her İnternet, Bilgisayar, Tablet, Telefon Kullanımı Bağımlılık Mıdır?
Bağımlılık diyebilmek için bireyin dış dünyadan uzaklaşıp bilgisayar ve internet için diğer sorumluluklarını ihmal etmesi, sosyal yaşamdan kopması, gelişiminin olumsuz etkilenmesi gerektiğini dile getiren Terzioğlu, şöyle konuştu: “Birey bu iletişim araçlarının yokluğunda huzursuzluk, öfke ve agresyon yaşar. Giderek artan süre ve sıklıkta bu araçları kullanmak ister. Bu kriterleri karşılamıyorsa bağımlılık değil, internet, bilgisayar veya teknolojiyi kötüye kullanımı mevcut demektir. Tüm diğer bağımlılık tedavilerinde de olduğu gibi ilk yapılması gereken bireyi uzak tutmak, yeni ilgi alanları ve sosyal çevre oluşturmaktır. Çocuk ve aile bu süreçte çocuk ve genç ruh sağlığı doktoruna başvurmalıdır” dedi.