Denizli Devlet Hastanemizde 2018 Şubat ayında açılan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü Uzmanı Dr. Selin Güler, çocuklarda sık yaşanan kansızlık hakkında bilgi vererek ciddi hastalıkların habercisi olabileceğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi ve erken tanının önemine dikkat çekti.
Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümünün çocukluk çağı kan hastalıkları ile iyi huylu ve kötü huylu tümörleri gibi oldukça geniş bir alanda hizmet verdiğini belirten Uz. Dr. Selin Güler, en çok hasta başvurusunun kansızlık, lenf bezlerinde büyüme, kanama bozuklukları, uzun süren ve geçmeyen ateş ile eklem ağrıları gibi durumlarda gerçekleştiğini söyledi. Çocuklarda sık görülen kansızlık konusunda bilgi veren Güler; “Kansızlık (anemi), kanda bulunan alyuvarların veya alyuvarların içinde bulunan hemoglobin değerinin yaşa ve cinse göre olması gereken değerden düşük olmasıdır. Çocuklarda kansızlığın en sık görülen nedeni demir eksikliğidir. Yeterli ve dengeli beslenememe durumunda, hızlı büyüme nedeniyle ihtiyacın arttığı 6 ay ile 2 yaş arasında ve özellikle adet kanamalarına bağlı kaybın arttığı ergen kız çocuklarında sık görülmektedir. Hafif olgularda solukluk dışında bir bulgu vermezken demir eksikliği arttıkça çocuklarda büyüme ve zihinsel gelişimde yavaşlama, huzursuzluk, uykuya eğilim, davranış bozuklukları, enfeksiyonlara karşı dirençte azalma, baş dönmesi ve bazı hastalarda toprak yeme gibi belirtiler ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Demir Eksikliğini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Güler, demir eksikliğini saptamak için vücuttaki demir ve demir depolarına bakıldığını, gerekirse demir eksikliği dışında kansızlık yapan nedenlere yönelik testler yapılabildiğini dile getirerek şu önerilerde bulundu: “Demir eksikliğini önlemek için çocukları ilk 6 ay anne sütü ile beslemek, ilk 2-3 aydan sonra doktor kontrolünde demir takviyesi yapmak, içtiği inek sütünü günlük yarım litre ile sınırlamak başlıca alınacak önlemler arasındadır. Ayrıca demir içeriği zengin; kırmızı et, yumurta, balık ve kuru baklagiller (mercimek, nohut vs) ile beslenmek de vücudun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Çay, kahve ve gazlı içecekler gibi demir emilimini azaltan maddelerden uzak durmak gerekir. Demir tedavisinde damla ya da şuruplar kullanılır. Aç karnına kullanmak, C vitamininden zengin gıdalar tüketmek, süt ve süt ürünlerini ilaçlar ile eş zamanlı kullanmamak demir tedavisinin etkinliğini artıracaktır. Tedavi uzun süreli olup demir depoları dolana kadar doktor kontrolünde tedaviye en az 3-4 ay devam edilmelidir. Dişlerde siyahlaşma, mide rahatsızlıkları ve kabızlık, kakanın siyaha boyanması gibi yan etkiler olabilmekle birlikte genellikle geçici etkiler olup tedaviye mecbur kalmadıkça ara verilmemelidir” dedi.
Kanserin semptom ve bulgularının birçok sıradan çocukluk çağı hastalıklarında da görülebileceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Güler, çocuklarda saptanan kansızlıkta; olağandışı seyir gösteren belirtiler (kolay morarmalar, tekrarlayan kanamalar, nedeni açıklanamayan ve uzun süren halsizlik, ateş, baş ağrısı ve eşlik eden kusma, açıklanamayan kilo kaybı , vücudun herhangi bir yerinde şişlik oluşması, kemik ve eklemlerde uzun süren ağrılar gibi) olması durumunda mutlaka bir çocuk hemato-onkoloğuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.