Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlenerek sigarayı bırakan vatandaşlar ile bir araya gelindi ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Yeşilay Şube Başkanı Bünyamin Yakar, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat, Pamukkale İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşe Erdoğan, Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz ve Merkez çalışanları ile sigarayı bırakan vatandaşlar katıldı. Sigarayı bırakan vatandaşların bırakma öyküleri ve duygularını anlattıkları bir video izleniminin ardından vatandaşlar tek tek tebrik edilerek teşekkür belgeleri takdim edildi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Müdürlük olarak sigara bırakmak isteyen kişilere her zaman desteğe hazır olduklarını belirterek bu amaçla Denizli’de Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Denizli Devlet Hastanesi, Servergazi Devlet Hastanesi, Acıpayam Devlet Hastanesi, Kale Devlet Hastanesi, Çivril Devlet Hastanesi ve Pamukkale ile Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sigara bırakma poliklinikleri bulunduğunu söyledi. Öztürk: “Öncelikle kendisi için sağlığını kaybetmeden erken dönemde sigarayı bırakmayı seçen ve bunu başaran tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Önemli olan bir organ kaybı ya da çok ciddi kalp vb. rahatsızlıklar ortaya çıkmadan bu kararı verebilmek. Ama tabii ki sigarayı bıraktıktan sonra bir nefesten bir şey olmaz dendiği anda o bir nefes tekrar sigaraya başlama nedeni olabiliyor. Yine hiç sigaraya başlamayan kişilerde de ne yazık ki sigara alışkanlığı böyle başlıyor. O nedenle tüm vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmelerini ve bir nefes bile olsa sigaradan uzak durmalarını istiyoruz” diye konuştu.
“2018 Yılında Ekiplerimiz Tarafından 31 Bin 642 Denetim Gerçekleşti”
Sigaranın zararlarının anlatımı ve bıraktırılmasında yoğun emeklerinden dolayı Dr. Mustafa Ali Ekiz’e teşekkür belgesi veren İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Yeşilay Derneğinin desteğinin de büyük olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay tarafından 2017 yılında hayata geçirilen Yeşil Dedektör uygulaması hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi: “Yeşil Dedektör uygulaması; kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanımının önlenmesi, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak adına başlatılmıştır. Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekiplerimiz, 7/24 saat denetimlerini sürdürmekte ve vatandaşlarımızca Tütün İhbar Hattı ALO 184 ile Yeşil Dedektör Mobil Uygulamasından yapılan ihbarlara zamanında müdahale ederek sigara ihlali varsa gerekli işlemleri uygulamaktadırlar. 2018 yılında ekiplerimiz tarafından işletmelere 31 bin 642 denetim yapılarak 229 ihlal tespit edildi, 229 cezai işlem uygulandı ve 11 işletmeye de geçici süreyle kapatma cezası verildi. Rutin denetimlerin yanı sıra ihbar üzerine de o anda denetimler yapılmaktadır. Vatandaşlarımız Alo 184 ve Yeşil Dedektör uygulaması ile ihbarda bulunabilmektedirler. Burada vatandaşlarımızın bu hususta bilinçlendiği ve ihbar sayılarının geçtiğimiz yıllara göre artış gösterdiği görülmektedir. 2016’da 347 ihbar, 2017’de 705 ihbar, 2018’de ise bin 361 ihbar gerçekleşti. Sistem şu şekilde işliyor; tütün ihbarı ihbar merkezindeki bir yazılım programı olan dumansız hava sahası sistemine düşmekte, bu sistem ihbarı ilgili saha denetim ekibine yönlendirmektedir. Ekiplerimiz gelen ihbarları değerlendirerek, ihbar gelen mekana bizzat giderek sigara ihlali varsa gerekli işlemleri uygulamaktadırlar. Sonrasında ilgili mülki amir tarafından cezai müeyyide uygulanmaktadır. Ayrıca ihlal tespit edilen işletmeler ihlalin tespit edildiği günden sonraki 20 gün içinde 3 defa daha denetlenmektedir” dedi.